Innovatie

S&O-verklaring

Heeft u werknemers in dienst die zich (gaan) bezighouden met speur- en ontwikkelingswerk (S&O)? Dan kunt een zogeheten S&O-verklaring aanvragen. Het gaat erom of uw werknemers op vernieuwende wijze technische problemen oplossen. Dat is het geval als er bijvoorbeeld een product, proces of programmatuur wordt ontwikkeld dat voor uw bedrijf innovatief is. Ook het ontwerpen of ontwikkelen van software kan soms een S&O-verklaring opleveren. Met de S&O-verklaring krijgt u een tegemoetkoming in de loonkosten van uw werknemers die S&O verrichten. Het voordeel betreft een vermindering van de afdracht van loonbelasting en premie volksverzekeringen.

Een ander belangrijk punt is dat een S&O-verklaring een 'toegangskaartje' voor de innovatiebox kan zijn.

Innovatiebox

De innovatiebox is ingevoerd om ondernemers te stimuleren innovatief te ondernemen. Als u innoverend onderneemt, komt u wellicht in aanmerking voor de innovatiebox. Uw innovatieve winst wordt dan niet tegen het reguliere vennootschapsbelastingtarief van 20/25% belast, maar tegen slechts 5%. Een besparing van (maximaal) 20% op uw innovatieve winst!

Wellicht denkt u: maar ik ben helemaal niet innoverend (genoeg) bezig. Toch is dat sneller het geval dan u denkt! Als u technisch vernieuwend bezig bent binnen uw onderneming komt u al in aanmerking voor een S&O-verklaring (zie hierboven). En met een S&O-verklaring heeft u nagenoeg automatisch toegang tot de innovatiebox. Heeft u geen S&O-verklaring, dan dient u over een octrooi of een kwekersrecht te beschikken om in aanmerking te komen voor de innovatiebox.   

Als u kwalificeert voor de innovatiebox, is het zaak goede afspraken te maken met de Belastingdienst over het gedeelte van de winst dat valt toe te rekenen aan de innovatieve activiteiten. Dat voorkomt dat er in een later stadium discussies ontstaan over de aan de innovatiebox toe te rekenen winst. B&M heeft al vele afspraken met de Belastingdienst gemaakt en onderhoudt goede contacten met de inspecteurs die zich binnen de Belastingdienst bezighouden met het maken van afspraken over de innovatiebox. Wilt u weten of uw bedrijf ook in aanmerking komt voor de innovatiebox, of wilt u dat wij u begeleiden bij het implementeren van de innovatiebox binnen uw bedrijf, neem dan contact met ons op. 

Direct contact

Bel, e-mail of vul dit formulier voor direct contact of scherpe offerte
Privacy statement | Algemene voorwaarden | WWFT | Website laten maken door Dotsimpel